Méhpempő: Biológiai hatás és egészségi hasznok
A méhpempő egy rendkívül tápláló természetes termék, amely nagy jelentőséggel rendelkezik a gyógyászat, a kozmetika területén, illetve egészséget elősegítő élelmiszerként. A méheknek ez a terméke fontos vegyületek keveréke, többek között fehérjékből, vitaminokból, lipidekből, ásványi anyagokból, hormonokból, neurotranszmitterekből, flavonoidokból és polifenolokból áll, amik a méhpempő figyelemreméltó biológiai és terápiás hatásának alapját képezik.
A méhpempő jellegzetes összetevői közé tartoznak különböző biológiailag aktív molekulák (pl. 10-hidroxi-2-dekanursav), antibakteriális fehérjék, méhméreg, a méhpempő fő fehérjéi, különleges peptidek (pl. apisimin, royalisin, royalactin, apidaecin, defensin-1 és jelleinek).
A méhpempő számos fiziológiai és farmakológiai tulajdonsággal rendelkezik, ideértve értágító, vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő, vércukorszintcsökkentő, immuntámogató, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, öregedésgátló, idegrendszert védő, antimikrobiális, peteérést segítő, antiallergén, csontritkulásellenes és daganatellenes hatásokat. Mindezek mellett a méhpempő csökkenti a változókori tüneteket, és javítja a reproduktív rendszer, a máj, a vesék egészségét, valamint elősegíti a sebgyógyulást.
A cikk áttekintést nyújt a méhpempő azon jótékony hatásainak molekuláris mechanizmusáról, amelyeket különböző betegségekre, az öregedésre és az öregedéssel összefüggő szövődményekre fejt ki.
A bemutatott adatok ösztönzőleg szolgálhatnak a jövőbeli klinikai vizsgálatokhoz, amelyek remélhetőleg bővítik a méhpempő terápiás felhasználási lehetőségeit illető ismereteinket, és elősegítik a méhpempőn alapuló az emberi egészség és jólét javítását célzó új terápiás lehetőségek fejlesztését.
Kivonat Nada Oršolicnak és Maja Jazvinšćak Jembreknek az International Journal of Molecular Sciences 2024. május számában megjelent cikkéből