Méz

A méz mint potenciális természetes antioxidáns: betekintés a molekuláris hatásmechanizmusaiba

A méz mint természetes étrendkiegészítő számos gyógyászati és az egészségre irányuló hatással rendelkezik. A mézet sok, biológiailag különféle betegség esetén potenciális antioxidánsként tartják számon. A feljegyzések szerint erős sebgyógyító, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, vírusellenes és antidiabetikus hatásokkal rendelkezik. Emellett immuntámogató, ösztrogénszabályzó, antimutagén, rákellenes és számos egyéb életerőt növelő hatással is bír. A vizsgálatok azt mutatják, hogy hagyományos terápiaként a méz egy újszerű antioxidáns lehet, amely az oxidatív stresszel közvetlenül vagy közvetve összefüggő számos betegség enyhítésére szolgálhat. Ebben a beszámolóban részletesen áttekintettük ezeket az egészséget támogató hatásokat, hogy feltárva a különféle lehetséges kapcsolatokat kihangsúlyozzuk a méz működésének a mikéntjét. A bizonyítékokon alapuló kutatások szerint a méz több jelátviteli útvonalat és molekuláris célpontot szabályozó úton keresztül hat. Ez a működés több útvonalat fontol meg, többek között az ítéletvégrehajtóként ismert fehérjecsalád, a caspesek beiktatása az irányított sejthalál folyamatába, a TNF-α, az IL-1β, az IFN-γ, az IFNGR1 és p53 stimulálása, a sejtproliferáció gátlása és a sejtciklus leállítása, a lipoprotein oxidációjának, illetve az IL-1, az Il-10, a COX-2 és a LOX-ok gátlása, valamint további célpontok modulációja. A beszámoló kiemeli az elvégzett kutatásokat és a vizsgálandó területeket. A szakirodalom azt állítja, hogy a méz önmagában vagy más terápia kiegészítőjeként alkalmazva potenciális természetes antioxidáns lehet, amely feltevés további kísérleti és klinikai kutatásokat indokol.

Kivonat Sarfraz Ahmednek, Siti Amrah Sulaimannak, Atif Amin Baignak, Muhammad Ibrahimnak, Sana Liaqatnak, Sira Fatimanak, Sadia Jabeennak, Nighat Shamimnakés Nor Hayati Othmannak az Oxidative Medicine and Cellular Longevity hasábjain 2018. január 18-án megjelent cikkéből